Met trots presenteren wij u onze jaar rapportage 2022-2023

Het zal u niet ontgaan zijn. Een nieuwe huisstijl is in het afgelopen jaar geïntroduceerd. Deze rapportage geeft u inzicht in activiteiten en projecten die wij afgelopen jaar hebben uitgevoerd. Op het gebied van sporten, bewegen en leefstijl hebben wij samen met partners Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken mooie resultaten behaald. De diversiteit van de werkzaamheden laat zien dat ons werk breed georiënteerd is en we in ons inzetten voor de gehele gemeenschap. Wij zetten niemand buitenspel! De projecten van Nijkerk Sportief & Gezond zijn onderdeel van de brede regeling combinatiefuncties, het lokale sport- preventie akkoord en JOGG.

We nemen u graag mee in ons verhaal

MQ Scan

0%
is motorisch vaardig

Jeugd Fonds Sport en Cultuur

0
aanvragen

Sportevenementen

0
deelnemers

Koningsspelen

0
leerlingen

Nijkerk Sportief & Gezond stelt zich voor

Het buurtsportteam onder de naam Nijkerk Sportief & Gezond bestaat momenteel uit drie buurtsportcoaches en een teamleider. Elke buurtsportcoach heeft zijn eigen expertise en verantwoordelijkheden voor het bijdragen aan een vitale gemeenschap. Wij hechten veel waarde aan kwaliteit en investeren graag in onze collega’s van de toekomst. Elk jaar begeleiden wij een aantal Sportprofessionals In Opleiding (SIO) die voortkomen uit verschillende MBO en HBO opleidingen.

Jeugd vaardig in beweging

Jeugd vaardig in beweging

Voor de jeugd van 4 t/m 12 jaar voeren wij een groot deel van onze projecten uit in het basisonderwijs. Dit is onder de campagnenaam Fit@school. Binnen de campagne hanteren wij effectief bewezen interventies die bijdragen aan de ontwikkeling op het gebied van sport, bewegen en gezonde leefstijl. Hieronder lichten we een aantal van deze projecten toe! Het afgelopen jaar hebben 19 basisscholen in Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken actief deelgenomen aan het Fit@school programma.

JOGG – Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst

Een gezonde jeugd begint bij een gezonde omgeving. JOGG richt zich op de leefomgeving waar kinderen en jongeren veel komen: thuis, buurt, school, sport, vrije tijd, werk en (online) media. Het afgelopen jaar zijn we bezig geweest met:

 • Gezonde Scholen (i.s.m. GGD)
 • Gezonde buurthuizen
 • Gezonde sportkantines (i.s.m. Teamfit)
 • Rookvrije sportterreinen (i.s.m. Teamfit)

Fit@school

Gezonde Leefstijl Lessen
Bij de leefstijllessen staan de thema’s voeding, water en bewegen centraal. Tijdens de leefstijllessen wordt er bewustwording gecreëerd over deze thema’s.

0
Totaal aantal leerlingen bereikt vanuit de volgende scholen: Rehobothschool, Horizon, Willem Farel, De Spreng en De Blokhuus

Beweegprikkels

0
Leerlingen verdeeld over 8 basisscholen

Daily Mile

0
Leerlingen verdeeld over 3 basisscholen

MQ scan

De motorische ontwikkeling van kinderen is net zo belangrijk als rekenen, taal en schrijven. Tweejaarlijks tijdens de gymles worden de kinderen gescand op de motorische vaardigheden, middels een wetenschappelijk onderbouwd parcours. Door middel van een rapportage wordt dit in beeld gebracht bij de vakleerkracht LO en de Buurtsprotcoach. De MQ Scan is afgelopen schooljaar op 3 basisscholen ingezet:

 • Daltonschool Corlaer
 • Maranathaschool
 • Rehobothschool

Speelpleincoach

Met de interventie Speelpleincoach leren de bovenbouwleerlingen om structureel spellen aan te bieden aan de jongere leerlingen op het schoolplein. Speelpleincoaches ervaren hoe zij jongere leerlingen kunnen begeleiden bij het spelen. Tijdens dit traject worden de speelpleincoaches meegenomen in de vier inzichten van trainerschap en passen deze vier inzichten toe in de praktijk. Na het succesvol afronden van de interventie wordt samen met de school gekeken naar een passende manier voor het structureel inzetten van de speelpleincoaches.

0
leerlingen verdeeld over 2 basisscholen opgeleid

Extra activiteiten

Paas-Lentefeest basisschool ’t Blokhuus

Totaal aantal: Alle kinderen van groep 3 t/m 8

Tijgergym

Komend schooljaar starten we een nieuwe beweeginterventie speciaal voor kleuters! De beweeginterventie Tijgergym is ontworpen op de ontwikkeling van een kleuter en om deze de beste versie van zichzelf te laten worden. Interesse als school? Meld je aan via amy@nijkerksportiefengezond.nl

Vooruitblik komende schooljaar 2023/2024

In het nieuwe schooljaar 2023/2024 focussen wij ons bij de basisscholen voornamelijk op de projecten:

Bewegend Leren

Speelpleincoach

Leefstijl lessen

Kwetsbare inwoners in beweging

Kwetsbare inwoners in beweging

Divserse projecten van Nijkerk Sportief en Gezond dragen bij aan het in beweging krijgen en houden van kwetsbare inwoners. Met als doel geen inwoner buitenspel te zetten en iedereen een kans te bieden in de maatschappij. We werken hierbij aan motorische vaardigheid, leefstijl en sociale componenten. Hieronder lichten wij een aantal projecten hiervan toe.

Actitviteit Aantal deelnemers Resultaat
Beweegplein 10-12 vaste deelnemers Aantal nieuwe mensen mogen verwelkomen
Wandelfit 10 vaste deelnemers Vaste groep wandelaars die structureel beweegt, in samenwerking met Gezondheidscentrum de Nije Veste en Corlaer
NK Knikkeren 25 enthousiaste kinderen De beste naar landelijke finale
Beweegrondje St jozef 20-30 ouderen Nieuwe Beweegcarrousel van 6 weken opgezet met blijvend karakter
Beweegrondje St jan 15 deelnemers Terugkerend aanbod voor een specifieke doelgroep
Beweegtest 65+ 30 deelnemers verdeeld over de dag (5 groepen van 6 deelnemers) Gestructureerde beweegtest met aanvullende beweegopties binnen de gemeente door middel van een persoonlijk beweegadvies
Amaris beweeggroep 5 Externe beweeggroep opgezet
Seniorenbeurs 2000 ongeveer Grote belangstelling en veel positieve feedback ontvangen voor de gehele organisatie
Lancering doortraproute 15 deelnemers Actieve start van Doortrappen als merk in Nijkerk met als doel steeds meer ouderen veilig laten bewegen
Valpreventie cursus (VVT) 6 weken programma met iedere week 20 deelnemers aan de preventietraining en de valtraining Iedereen vooruitgegaan en zeer goed ontvangen door de deelnemers deze valpreventie training. De cursus wordt in het najaar van 2023 nogmaals uitgevoerd.

Life Goals Nijkerk

Binnen de gemeente Nijkerk hebben we het Life Goals programma. Sport brengt mensen letterlijk en figuurlijk in beweging. Het inspireert en helpt om grip te krijgen op het leven. Sociale contacten op doen, het gevoel krijgen ergens bij te horen en een gezonde levensstijl aannemen zijn slechts enkele voordelen van sport. Omdat niet iedereen toegang heeft tot het reguliere sportaanbod, is er een op maat gemaakt Life Goals programma in Nijkerk.

Sportkanjerclub-FIT

Afgelopen jaar hebben wij weer veel (nieuwe) kinderen mogen ontvangen bij de Sportkanjerclub-FIT. In totaal hebben er 22 kinderen deelgenomen aan de lessen. Tijdens deze lessen zijn er clinics gegeven door 2 verenigingen en is er samengewerkt met een diëtiste.

Beweegloket

Alle ontmoet- en beweegactiviteiten zijn ook dit seizoen weer mooi gebundeld in het Ontmoet&Beweegboekje! Er zijn ook nieuwe activiteiten toegevoegd. Je kunt het boekje afhalen in één van de locaties van de Bibliotheek in de gemeente Nijkerk of downloaden via deze link:

Seniorenbeurs

In maart 2023 is de seniorenbeurs georganiseerd in Nijkerk met een geweldige belangstelling van ca. 2000 mensen. Wij als Nijkerk Sportief & Gezond waren hierbij medeorganisator en stonden met onze eigen stand op de beurs om de senioren op de hoogte te stellen van het gehele sport – en beweegaanbod binnen de gemeente. Gezien de enorme opkomst een zeer geslaagde dag met veel informatie op allerlei verschillende onderwerpen!

Verenigingsondersteuning

Op 21 juni is het sportcafé georganiseerd die in het teken stond van het sportakkoord 2.0. Het sportcafé werd georganiseerd bij Sparta Nijkerk en werd bijgewoond door 50/60 genodigden. Tijdens deze avond zijn mooie nieuwe samenwerkingen ontstaan en zijn de plannen voor de komende jaren gepresenteerd.

Evenementen

Evenementen

NK Knikkeren

In juni 2023 heeft er een voorronde van het NK Knikkeren plaatsgevonden in Nijkerk. Als onderdeel van de Nationale Buitenspeeldag gingen ongeveer 30 kinderen de strijd met elkaar aan om de beste knikkeraar van Nijkerk te worden. De 5 beste spelers plaatsten zich voor de landelijke finale in Ouwehands dierenpark in Rhenen.

Lezen = Scoren

In samenwerking met de bibliotheek hebben we jaarlijks het project Lezen = Scoren. Hierbij gaan leerlingen van groep 5 en 6 gedurende zes weken aan de slag met het lezen van boeken. Voorafgaand hieraan is er een introductie vanuit de bibliotheek samen met een buurtsportcoach. Er wordt een doel afgesproken en na 6 weken krijgen de leerlingen een clinic van een sportvereniging. Dit jaar was de clinic vanuit KV Telstar.

Koningsspelen

Dit jaar is er wederom een Koningsspelen georganiseerd. In samenwerking met o.a. jeugd en jongerenwerk en verschillende sportverenigingen hebben in totaal zo’n 1500 leerlingen deelgenomen aan de Koningsspelen in Nijkerk en zo’n 500 in Hoevelaken. De volgende scholen hebben allemaal deelgenomen aan deze editie: de Hoeksteen, Daltonschool Corlaer, Ichthus, de Koningslinde, Prins Willem Alexander, Rehoboth, Maranatha, school Holk, de Open Kring, de Horizon, de Spreng, Schimmelpenninck en de Hoeve.

Vakantie activiteiten

In totaal hebben we 9 vakantieactiviteiten georganiseerd. Iedere activiteit heeft weer verschillende interesses gewekt van de kinderen. Op deze manier proberen we zoveel mogelijk kinderen te bereiken en een leuk en passend aanbod neer te zetten tijdens de vakantieperiode. Iedere vakantie waren er meer dan 100 kinderen aanwezig om met elkaar te bewegen.

Tijdens de vakantieactiviteiten hebben we samengewerkt met verschillende verenigingen die clinics hebben georganiseerd.

Sjors Sportief & Creatief

Afgelopen jaar heeft de lancering van Sjors plaatsgevonden op de Spreng in Hoevelaken. In totaal hebben 248 kinderen zich aangemeld bij activiteiten van de 36 aanbieders.

0
Kinderen hebben zich aangemeld bij activiteiten van de 36 aanbieders

Beweegprikkels KDV/BSO

Het afgelopen schooljaar hebben we bij verschillende Kinderopvang organisaties beweegactiviteiten en activiteiten op het gebied van gezonde leefstijl gegeven. Hiermee hebben we de medewerkers van zowel de Kinderdagverblijven als de BSO’s inspiratie gegeven.

Deelnemende organisaties:

 • Prokino
 • Bzzzonder
 • ’t Klimrek
 • BSO PWA

SIO Begeleiding

Afgelopen jaar hebben 4 MBO studenten en 3 HBO studenten hun stageperiode afgesloten bij Nijkerk Sportief en Gezond. De studenten hebben kennis mogen maken met verschillende doelgroepen en activiteiten. Mede dankzij de inzet van de SIO’s hebben wij weer veel activiteiten kunnen aanbieden aan verschillende partners.

0
Studenten hebben hun stageperiode afgesloten bij Nijkerk Sportief en Gezond

Communicatie

Communicatie

Voor de communicatie wordt er veel gebruik gemaakt van de sociale media. Daarnaast hebben we twee keer per jaar een factsheet met de resultaten van het afgelopen half jaar.

Facebook

0
likes en 1000 volgers

Instagram

0
volgers

YouTube

0
Meer dan 1000 abonnees

Factsheets

0
Keer per jaar

Samen sta je sterk!
Wij willen al onze maatschappelijke partners bedanken!