Volwassenen / Senioren

Nijkerk Fit en Vitaal loket

Wil jij werken aan jezelf, maar weet je niet waar te beginnen? Of ben je 65 jaar en ouder en wil je graag weten hoe je een val kunt voorkomen en veilig kunt blijven bewegen? Kom langs bij het Nijkerk Fit en Vitaal loket in Nijkerk voor een gratis adviesgesprek!

Openingstijden loketten per 1 april 2024:

Locatie Nijkerk

 • Begane grond GC Corlaer, Henri Nouwenstraat 18 Nijkerk
 • Maandagochtend van 9:00-12:00 uur

Locatie Hoevelaken

Locatie Nijkerk

 • Begane grond GC De Nije Veste, Oranjelaan 104 Nijkerk
 • Woensdagmiddag van 13:00 – 16:00

Aanmeldformulier

Kies hier een voorkeursloket *

Persoonlijk adviesgesprek

Wij, de medewerkers van het loket, gaan tijdens de inloopspreekuren van het Nijkerk Fit en Vitaal loket met jou in gesprek en beantwoorden gratis en vrijblijvend alle vragen over een gezonde(re) leefstijl en bewegen.

Het Nijkerk Fit en Vitaal loket is voor alle inwoners van 18 jaar of ouder die een vraag hebben over leefstijl. Samen doen we een uitgebreide valrisicotest. Aan de hand hiervan kunt u een verwijzing krijgen naar een valpreventieve training of naar een passende beweegactiviteit.

Ook ontvangt u dan praktische informatie en advies over het voorkomen van vallen in en om huis.

Veel gestelde vragen

Voor inwoners

Het aantal valincidenten neemt toe, met name bij mensen van 65-jaar en ouder. Het aantal mensen dat op de spoedeisende hulp terecht komt ten gevolge van een valongeval is de afgelopen 10 jaar met 11% gestegen. Hoofd-hersenletsel, heupfracturen en polsfracturen zijn het meest voorkomende letsel . In de leeftijd van 70 jaar en ouder vindt bijna de helft van de valongevallen plaats in en om het huis. Om zo lang mogelijk veilig te blijven bewegen, zelfredzaamheid te verhogen en zo lang mogelijk thuis te kunnen wonen, raden wij aan een valrisicotest te doen. Soms heb je namelijk niet door dat je minder stabiel bent of dat het lastiger is je evenwicht te bewaren. (bron: Zorg voor Beter)

Uit gegeven blijkt dat als je eenmaal gevallen bent, je een grotere kans hebt om nogmaals te vallen. Daarnaast kan het zijn dat je zelf niet helemaal door hebt dat je coördinatie of motoriek achteruit is gegaan. Andere factoren die het risico op vallen verhogen zijn: medicatiegebruik, angst voor vallen, gezichtsvermogen en duizeligheid. (Bron: Zorg voor Beter)

Wil je weten welke medicijnen de kans op vallen vergroten? Kijk op: Medicijnen en valongelukken | Apotheek.nl of vraag de apotheker om advies.

Het is handig als je 5 minuten van tevoren aanwezig bent. De medewerker loket zoekt je op in de wachtruimte van het Nijkerk Fit en Vitaal loket. Allereerst neemt de medewerker loket wat vragen met je door. Daarna zal een looptest uitgevoerd worden. Aan de hand van de vragen en de looptest zal een adviesgesprek volgen, die direct plaats zal vinden. De verwachting is dat de test, inclusief het adviesgesprek, ongeveer 30 minuten zal duren.

Bij een WLZ-indicatie (Wet Langdurige Zorg) is er sprake van een langdurige behoefte aan zorg. Dit kan in een verzorgingshuis zijn, maar ook thuis. Er zijn bij een WLZ-indicatie al veel instanties en zorgprofessionals betrokken die het valgevaar monitoren.

Nee, deelname aan een valpreventieve beweeginterventie is (in principe) gratis bij een matig valrisico.

De valpreventieve beweeginterventies worden alleen vergoed voor de inwoners die na de valrisicotest uitkomen op een matig valrisico. Als je een laag valrisico hebt, adviseert de medewerker loket welke activiteiten je kunnen helpen het valrisico zo laag mogelijk te houden, zoals advies over balansoefeningen. De medewerker loket kan je tevens verwijzen naar het huidige beweegaanbod in de gemeente Nijkerk.

Ja, dit kan. Een rollator of wandelstok is mogelijk. De 4-meter looptest kan hierbij uitgevoerd worden.

Hiervoor kun je het beste contact opnemen met een medewerker loket om de situatie beter in beeld te krijgen.

Het advies van de Gezondheidsraad is om dagelijks minimaal 30 minuten matig intensief te bewegen, oftewel: minimaal 150 minuten per week. Dit kan bijvoorbeeld (door)wandelen, fietsen of zwemmen zijn. Daarnaast is het advies om 2 keer per week spier- en botversterkende oefeningen te doen.

Voor zorgverleners

 • Optie 1: Via ZorgDomein.
  Stap 1: Open ZorgDomein en selecteer het kopje ‘welzijn’ óf zoek op ‘valrisico’
  Stap 2: Er komen drie loketten tevoorschijn. Kies degene die de voorkeur heeft van de patiënt.
  Stap 3: Vul de verwijzing in.
  Stap 4: Klik op ‘verwijzen’. De medewerker loket streeft ernaar binnen 5 werkdagen contact op te nemen met de patiënt voor een afspraak voor de valrisicotest.
 • Optie 2: Via de medewerker loket. De contactgegevens zijn te vinden op de website. U kunt een email sturen met de gegevens van de inwoner (na toestemming). De medewerker loket streeft ernaar binnen 5 werkdagen contact op te nemen voor het plannen van een afspraak.
 • Optie 3: Verwijs de inwoner naar de een van de Nijkerk Fit en Vitaal loketten. De inwoner kan zich aanmelden via het aanmeldformulier op de website. De medewerker loket streeft ernaar binnen 5 werkdagen contact op te nemen.

Nee, de valrisicotest is iets anders dan een Valanalyse. De valrisicotest bestaat uit een korte vragenlijst en een loop- of balanstest. Deze mag worden uitgevoerd door een daarvoor geschoolde medewerker loket of zorgprofessional. Uit de valrisicotest komt een risico-inschatting: er is sprake van een laag, matig of hoog valrisico. Indien er sprake is van een hoog valrisico wordt de inwoner verwezen naar aan paramedicus voor het uitvoeren van een Valanalyse. Dit is een uitgebreide valrisicotest voor inwoners met een hoog valrisico. Voor meer informatie zie www.veiligheid.nl

De verwachting is dat de test, inclusief het adviesgesprek, 30 minuten zal duren.

De valrisicotest is bedoeld voor inwoners van 65 jaar die woonachtig zijn in gemeente Nijkerk zonder een WLZ-indicatie (Wet Langdurige Zorg).

Kijk op www.veiligheid.nl voor informatie over de valpreventieve beweeginterventies die zijn erkend voor het RIVM.

Ja, deelname aan de valrisicotest is gratis.
Ja, deelname aan een valpreventieve beweeginterventie is gratis. Voor vragen of zekerheid adviseren wij om contact op te nemen met de zorgverzekeraar.