Nijkerk Sportief en Gezond

Jaarrapportage 2020 – 2021

Met trots presenteren wij u de jaarrapportage over 2020-2021 van Nijkerk Sportief en Gezond
Deze rapportage geeft u inzicht in activiteiten en projecten die wij afgelopen jaar hebben uitgevoerd. Op het gebied van sporten, bewegen en leefstijl hebben wij samen met partners uit de gemeente Nijkerk mooie resultaten behaald.

We nemen u graag mee in ons verhaal

Sportparticipatie

0%
is lid van een vereniging in de leeftijd 4 t/m 12 jaar

Nijkerk Challenge

0
deelnemers van 18+ zijn in beweging gezet door de Nijkerk Challenge

Sjors Sportief en Creatief

0
kinderen van 4 t/m 12 jaar hebben één of meerdere kennismakingslessen gevolgd bij een sport- of cultuurvereniging

Vakantie activiteiten

0
kinderen van 4 t/m 12 jaar hebben deelgenomen aan onze vakantie activiteiten

Fit@school

0
leerlingen zijn bereikt middels ons fit@school programma

Overzicht samenwerkingspartners

filmpje team hoogtepunten NSG 2020-2021

Introductie team

Het buurtsportteam onder de naam Nijkerk Sportief en Gezond bestaat momenteel uit 5 buurtsportcoaches en een teamleider die ook de rol van JOGG regisseur vervult. Elke buurtsportcoach heeft zijn eigen expertise en verantwoordelijkheden voor het bijdragen aan een vitale gemeenschap. Daarnaast werd ons team afgelopen jaar aangevuld met 3 MBO 4e jaars stagiaires en 5 HBO stagiaires waarvan twee 2e jaars , 2 3e jaars en één 4e jaars stagiaire.

Bekijk het filmpje hiernaast voor een impressie van het team en de hoogtepunten van 2020-2021!

‘‘ Onze buurtsportcoaches zorgen er voor dat sport en bewegen voor alle inwoners van onze gemeente bereikbaar is. Onmisbaar, voor al die kinderen en volwassenen voor wie bewegen en een gezonde leefstijl niet vanzelfsprekend is. De laatste jaren zijn de buurtsportcoaches uitgegroeid tot een verbindende en onmisbare schakel in de preventie-aanpak van de gemeente Nijkerk!’’

Harke Dijksterhuis

Jeugd 0-12 jaar

Jeugd 0-12 jaar

Fittesten

Op alle scholen in de gemeente Nijkerk werd medio oktober/november 2020 in elke gymles een fittest afgenomen. Met de fittest brengen wij de cijfers omtrent BMI, conditie, sportparticipatie en gezondheid in beeld. De cijfers van de fittesten in Nijkerk worden gebruikt als monitoring en om onze inzet te specificeren. De uitkomsten van de fittesten vindt je terug in deze factsheet:

Fit@school

Afgelopen jaar zijn wij actief geweest op alle basisscholen binnen de gemeente Nijkerk. Met de scholen pakken we gezamenlijke projecten op die worden geselecteerd aan de hand van de fittest. De projecten die afgelopen jaar hebben plaatsgevonden zijn:

Kinderopvang

Omdat een gezonde start te stimuleren is het van belang dat kinderen ook op jonge leeftijd in aanraking komen met bewegen. Hierdoor hebben wij een samenwerking met Prokino voor het geven en ondersteunen bij alle beweeg prikkel lessen op het kinderdagverblijf en organiseren wij ook sport- en spelaanbod voor 9 BSO locaties binnen 3 organisaties: Prokino, ‘t Klimrek en Bzzzonder.

0
sportlessen bij de BSO
0
beweeg prikkel lessen bij het KDV

Sportparticipatie

Sportparticipatie

Jeugdfonds sport- en cultuur

Omdat sporten en bewegen voor iedereen bereikbaar moet zijn is er het Jeugdfonds Sport- en Cultuur. Dit fonds biedt kinderen financiële ondersteuning om deel te nemen aan een sport- of cultuuractiviteit. Lara Kreikamp, intermediair jeugdfonds- sport en cultuur, zorgt samen met de andere intermediairs voor verbinding tussen de gezinnen en het jeugdfonds sport- en cultuur

In totaal zijn er 118 aanvragen behandeld voor het jeugdfonds- sport en cultuur binnen de gemeente Nijkerk

Sjors Sportief en Creatief

Afgelopen jaar is voor de voorjaarsvakantie Sjors Sportief en Creatief gelanceerd voor alle jeugd van 4-12 jaar binnen de gemeente Nijkerk. In totaal hebben 40 sportaanbieders hun activiteiten beschikbaar gesteld waardoor alle kinderen konden kennismaken met verschillende sporten. De buurtsportcoaches hebben in alle klassen flyers gebracht en het aanbod gepromoot via www.sportplezierbeginthier.nl

0
aanbieders
0
aangeboden activiteiten
0
aanmeldingen (sportief en creatief)

Sportspeeltuin

Wekelijks iedere woensdagmiddag van 14:30-16:00u konden de kinderen bij de sportspeeltuin meedoen aan allerlei verschillende spellen. Dit om het buitenspelen te stimuleren en de kinderen kennis te laten maken met verschillende sporten en spellen die ze zelf ook buiten schooltijd of op het schoolplein kunnen doen. Gemiddeld waren er elke week 20 kinderen aanwezig tijdens de sportspeeltuin.

Aangepast sporten

Aangepast sporten

Sportkanjerclub & sportkanjerclub fit

Voor kinderen die niet direct aansluiting hebben bij het reguliere sportaanbod hebben wij een eigen sportkanjerclub en voor kinderen met overgewicht hebben wij de sportkanjerclub Fit. Binnen de sportkanjerclub creëren we een veilige sportomgeving waar kinderen individueel worden begeleid. Afgelopen jaar hebben er +/- 35 kinderen deelgenomen aan de sportkanjerclub en sportkanjerclub Fit.

Life Goals

Met het Life Goals project wordt sport en bewegen ingezet als middel om de kwetsbare doelgroep hun weg terug te laten vinden naar de maatschappij. Tijdens het structurele wekelijks sportaanbod gaan de deelnemers aan de gang met hun persoonlijke doelen. Het afgelopen jaar zijn er ca. 8 deelnemers actief geweest.

Beweegloket

Het beweegloket is een loket waar alle inwoners van Nijkerk terecht kunnen met hun vragen over sport- en bewegen. Buurtsportcoach Tabitha Huijgen helpt inwoners op een passend sport- en beweegaanbod te vinden en heeft in kaart gebracht wat er allemaal te doen is omtrent sport- en bewegen in Nijkerk. Afgelopen jaar zijn er 34 individuen geweest die via het beweegloket hun weg naar het sport- en bewegen hebben gevonden.

Volwassenen & ouderen

Volwassenen & ouderen

Beweegplein

Op twee structurele momenten in de week werd er door een gezellige groep van ca. 14 mensen van de leeftijd 60+ gesport op het beweegplein naast Gezondheidscentrum de Nije Veste. Naast het sporten staat ook het sociale gedeelte hoog in het vaandel, na het sporten wordt er namelijk ook altijd een bakje koffie gedronken.

Wandelfit, Blokje om en Nijkerk Challenge

Er zijn in 2020-2021 ondanks het gekke jaar toch enorm veel kilometers gewandeld in de gemeente Nijkerk. Toen de wandelfitgroepen even stil lagen hebben we samen met Sigma het ‘Blokje Om’ opgezet. Hierin worden mensen aan elkaar gekoppeld om samen een rondje te lopen, de wandelroute ontvingen ze van de buurtsportcoach. Wat een gave manier om laagdrempelig samen te wandelen en mensen te ontmoeten, door het succes krijg dit project een doorstart. Ook is de Nijkerk Challenge omgezet naar de Ommetjes Challenge waarbij alle inwoners van Nijkerk via de ‘ommetjes’ app wandelen en het hiermee opnemen tegen andere inwoners en wijken.

Beweegrondjes & beweeg ondersteuning woonzorgcentra

Sinds de versoepelingen van de maatregelen waren we weer welkom in verschillende woonzorgcentra in de gemeente Nijkerk om met de oudere bewoners te bewegen. Bij St. Jozef hebben we 6 keer een ommetje gewandeld met de bewoners en zijn de 4x langsgeweest voor een beweegrondje. In juni stond het beweegrondje centraal in het thema van het EK! Er werd door de bewoners fanatiek gestreden om de EK titel.

Evenementen

Evenementen

Sportverenigingen en sportcafés

Het was geen gemakkelijk jaar voor de sportverenigingen in de gemeente Nijkerk door de maatregelen rondom corona. Om te voorkomen dat er ledenterugloop plaatsvond hebben we samen met de gemeente Nijkerk en sportverenigingen een campagne uitgezet: ‘Blijf je Club Trouw’.

Afgelopen jaar hebben toch ook drie (online) sportcafés kunnen organiseren met sprekers vanuit NOC*NSF voor sportverenigingen. De thema’s die hierbij centraal stonden waren bestuurlijke vernieuwing, vrijwilligersmanagement en ledenbinding. Aan de drie sportcafés hebben in totaal 14 sportverenigingen deelgenomen.

Daarnaast hebben verschillende sportverenigingen clinics gegeven op basisscholen of tijdens vakantie evenementen

Sportvereniging Clinic Deelnemers
GV DOTO Nijkerkerveen 6 freerunclinics 10 deelnemers per clinic
NTC Nijkerk 6 tennisclinics 10 deelnemers per clinic
MHC Hoevelaken 3 dagen clinics voor basisscholen bij de vereniging groep 3 t/m 8 Basisschool de Hoeve
Basisschool de Spreng
Basisschool Willem Farel
Basisschool ‘t Blokhuus
Bootcamp clinics NSG 3 bootcamp clinics Basisschool de Maranatha groep 6
Basisschool de Koningslinde groep 8
Basisschool de ONS groep 5
Hellas Hoevelaken
Korfbal Telstar
Clinic tijdens meivakantie activiteit 50 kinderen uit Hoevelaken 4-12 jaar
Schermen Nijkerk
Joey’s Judoschool
NTC Tennis
Clinic tijdens voorjaarsvakantie activiteit 50 kinderen uit Nijkerk leeftijd 4-12 jaar
Dance Centre Nijkerk Clinics tijdens de nationale buitenspeeldag 60 kinderen uit Nijkerk leeftijd 4-12 jaar

Online Escape Room

Op vrijdag 15 januari van 10:00-11:30u konden de kinderen uit de gemeente Nijkerk de buurtsportcoaches van Nijkerk Sportief en Gezond helpen met ontsnappen uit de Escape Room.

Door verschillende beweegchallenges te voltooien konden de kinderen helpen met codes verzamelen. Door deze codes konden de opgesloten buurtsportcoaches de dozen openmaken en zo uiteindelijk de sleutel vinden, om eindelijk naar buiten te kunnen!
De livestream op het YouTube kanaal is uiteindelijk ruim 2000 keer bekeken, waarbij er natuurlijk ook meerdere kinderen op één scherm keken. Al met al waren we met ruim 3500 kinderen, ouders en buurtsportcoaches aan het bewegen. Zo hebben we ervoor kunnen zorgen dat we toch een beetje samen waren!

Koningsspelen Nijkerk 2021 groot succes

Op vrijdag 23 april organiseerde Nijkerk Sportief en Gezond voor de vierde keer de Koningsspelen in Nijkerk. Het evenement werd georganiseerd in samenwerking met Jeugd en Jongerenwerk en Switch Live. Vanwege de corona maatregelen werd het dit jaar wederom een digitale variant, waar tien scholen aan deel hebben genomen.

Anders dan vorig jaar, waren de kinderen dit jaar op school te vinden. In de ochtend van 09:00-11:00u hebben de kinderen van de groepen 3 t/m 5 deelgenomen en in de middag van 12:30-14:30u waren de groepen 6 t/m 8 aan de beurt. Op de woensdag en donderdag voorafgaand aan de Koningsspelen zijn de kinderen aan de gang gegaan met stoepkrijttekeningen en het instuderen van het Koningsspelen dansje: Okido! Dit is allemaal vakkundig gefilmd door een drone.

De tien scholen hebben van tevoren een gedetailleerd draaiboek ontvangen, waar alle challenges in te vinden waren. Via het digibord konden de scholen de livestream volgen en meedoen aan de challenges. De livestream werd sportief geopend door de Dansscholen Badabounce en Laurens Dance Centre met het begeleiden van de openingsdans.

Wethouders Nadya Aboyaakoub (sport) en Harke Dijksterhuis (gezondheid) gaven virtueel de aftrap voor de Nijkerkse Koningsspelen. Wethouder Dijksterhuis: “Sporten is gezond. Je wordt fit en houdt een gezond gewicht. Daarom vind ik het heel goed dat kinderen bij de Koningsspelen samen op school hebben gesport. Blijf sporten en bewegen!”. Wethouder Aboyaakoub: “Door sporten voel je je beter. En het is helemaal fijn om dat samen te kunnen doen. Ik kan me dan ook helemaal vinden in het thema van de afgelopen Koningsspelen: IK+JIJ=WIJ.”
Aan deze editie van de Koningsspelen hebben zo’n 1700 kinderen deelgenomen vanuit tien verschillende scholen: de Hoeksteen, Daltonschool Corlaer, Ichthus, de Koningslinde, Prins Willem Alexander, Rehoboth, Maranatha, Holk, de Open Kring en de Horizon.

Vakantie activiteiten & Zomersportweek

Tijdens elke schoolvakantie gedurende het schooljaar organiseren we vakantieactiviteiten, in samenwerking met onder andere sportverenigingen. Alleen tijdens de herfstvakantie is de activiteit georganiseerd door het Jaap van der Krol bad. Hier konden de kinderen voor een mooi tarief zwemmen in het zwembad. We sloten het jaar af met de zomersportweek in de eerste week van de zomervakantie, een groot succes waarbij er op twee dagen sport- en waterspelen centraal stonden. Hierbij een overzicht van de deelnemers per vakantie activiteit:

Zomersportweek

0
deelnemers verdeeld over 2 dagen

Summer games

In het voorjaar zijn er vanuit de Summergames activiteiten geweest voor jongeren van 12 t/m 18 jaar. Hier hebben uiteindelijk ongeveer 50 deelnemers deelgenomen aan de activiteiten Bubbelvoetbal en Lasergamen.

Samen sta je sterk! Wij willen al onze maatschappelijke partners bedanken!